Valdadige nadal stawia na Polskę

Wartość realizowanych prac wynosi 20 milionów, co stanowi 15% obrotów firmy budowlanej z Werony.

Rozpoczęto prace budowlane dla 450 mieszkań w Krakowie i we Wrocławiu.

„W tym roku inwestycja w Polsce będzie stanowiła znaczną część naszych obrotów i wyniesie około 20 milionów euro, czyli 15% obrotów całej grupy”. Dyrektor Valdadige Costruzioni , Carlo Oppici, i dyrektor handlowy, Carlo Carpi, mają pewność, że Polska przyczyni się w sposób znaczący do stałego wzrostu firmy Valdadige, która została w roku ubiegłym nagrodzona właśnie za podejmowanie znaczących inicjatyw, czym wyróżniła się spośród średnich firm budowlanych. I faktycznie, zaledwie w Krakowie „wypalił” w ciągu niewielu miesięcy kompleks „Villa Verona” położony w pobliżu centrum, a już rusza drugi kompleks na 250 mieszkań, także i ten położony niedaleko centrum, na który żywo zareagował rynek oczekujący od Włochów wyłącznie rozwiązań funkcjonalnych i dobrych jakościowo. W projekcie jest także odbudowa budynku położonego w centrum historycznym miasta Papieża Wojtyły, mająca na celu realizację około trzydziestu luksusowych mieszkań.
W międzyczasie także we Wrocławiu, mieście o wysokiej kulturze, naznaczonym dużym wpływem niemieckim, jest w zaawansowanej fazie budowa pierwszego kompleksu obejmującego 200 mieszkań, sklepów i biur, a wkrótce ruszy druga inwestycja na czterdzieści mieszkań w pięknym rejonie w pobliżu centrum, nieopodal niewielkiego jeziora i na obrzeżach lasu. „Kolejną charakterystyczną rzeczą”, mówi Carlo Oppici, ” jest fakt, że choć powierzyliśmy już projektowanie i kierownictwo robót specjalistom włoskim (w szczególności w Werony), to zacieśniamy kontakty ze środowiskiem miejscowych projektantów, stwarzając w ten sposób pole do ścisłego współdziałania Werony z Polską.
Także we Wrocławiu wybrany już został teren pod trzecią inwestycję. W następnej kolejności skierujemy nasze zainteresowanie na inne ciekawe miasta, takie jak Gdańsk, Poznań i Warszawa.
Jeśli inwestycje w Polsce będą w tym roku stanowić niewiele ponad jedną ósmą obrotów całej grupy, to pozostały obrót będzie wynikiem inwestycji we Włoszech, zarówno w sektorze budowlanym, jak i w zakresie obiektów wypoczynkowych.
Na kolejnej edycji Międzynarodowych Targów Nieruchomości w Cannes (najważniejszego światowego przeglądu inwestycji w dziedzinie nieruchomości), spółka z Werony zaprezentuje się na samodzielnym stoisku przedstawiając, po zakończeniu pierwszej części inwestycji Vimodrone, znajdującej się w najbardziej prestiżowym interlandzie w Mediolanie (już w całości sprzedanej i pokazanej w roku ubiegłym w Cannes wspólnie z innymi mediolańskimi przedsiębiorstwami), drugą część prac, w której przewidziano ponad pięćset mieszkań usytuowanych w parku o powierzchni 110 tysięcy metrów kwadratowych.
Zostanie tam także przedstawiony projekt przebudowy dawnej kolonii Murri w Rimini – przeznaczonej na centrum rozrywkowe czynne przez cały rok, z handlem, restauracjami i częścią wypoczynkową – dla której obecnie są w toku sprawy formalno-administracyjne, tak, aby można było wznowić prace budowlane po okresie przerwy spowodowanej sporem pomiędzy instytucjami publicznymi, trwającym prawie piętnaście lat.
Zaprezentowany będzie także innowacyjny projekt biurowca przeznaczonego głównie dla przedstawicieli wolnych zawodów i wyposażonego w ogólnodostępne usługi (centrum fitness, stołówka, żłobek, sala konferencyjna, audytorium), który zostanie zrealizowany w południowej części Werony, czyli w tzw. interlandzie miasta, którego teren w chwili obecnej został przez firmę wybrany, podobnie, jak to miało niedawno miejsce w przypadku dwóch inwestycji nad jeziorem Garda.